12.04.2014.g.

besplatni internet
Dok Vlada neumorno razmišlja kako građanima kroz razna poskupljenja, te uvođenjem novih nameta uzeti još koju kunu iz džepa, na nižim razinama vlasti se ponešto i radi kako bi se tim istim građanima ponešto i poklonilo. Možda riječ poklon i nije najprikladnija, jer je dio novca sigurno došao i od samih građana kroz brojna obvezna davanja koja imaju prema Gradu, ali barem im neće predstavljati dodatni trošak.

Na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji za medije Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić iznio je podatke kako je Grad u suradnji s tvrtkom Stabil Net besplatnim Internetom pokrio 14 lokacija na području Dubrovnika (gradski trgovi, parkovi, dječja igrališta i povijesna jezgra), dok će se nešto kasnije pokrivenost proširiti i na ostala područja grada. Cilj projekta je potaknuti mlađe korisnike na izlazak iz zatvorenog prostora na igrališta i parkove, te da nakon dugo vremena spoznaju kako sunce nije samo dio vremenske prognoze nakon dnevnika.

Budući da će se usluga bežičnog Interneta na području grada gostima i turistima naplaćivati, građani moraju dostaviti MAC adrese uređaja za koje žele imati osiguran besplatni pristup gradskom Wi-Fi-u tijekom cijele godine. Svaki građanin može registrirati do dva uređaja, a potrebne podatke možete prijaviti u uredu Grada Dubrovnika na Pilama. Projektom je predviđeno da ćete se na bežični Internet spajati putem svojih prenosivih uređaja dok ste na otvorenom prostoru, tako da ako pokušate istom pristupiti s vašeg kućnog računala nemojte se iznenaditi izrazito lošem signalu.

Što se tiče financijskog dijela, naglašeno je kako Grad Dubrovnik nije morao uložiti previše vlastitih sredstava, jedino je morao dopustiti postavljanje odašiljača na stupove javne rasvjete. Jedini troškovi koje će Grad Dubrovnik imati odnose se na plaćanje računa za utrošenu električnu energiju. Pogodnosti za Dubrovčane tu ne staju, Gradonačelnik je najavio kako će Grad uskoro krenuti i sa subvencioniranjem kupnje tableta socijalno ugroženim građanima.

Izvor: Bug Online

Share This Post: