17.04.2014.g.

windows xp logo

Unatoč kampanji tijekom koje je Microsoft pokušavao objasniti sve probleme s kojima bi se korisnici mogli susresti u budućnosti s neažuriranim operativnim sustavom Windowsi XP se i dalje drže. Svoje visoko drugo mjesto na ljestvici popularnosti Windows XP može “zahvaliti” i velikim sustavima za koje trenutno nema dovoljno financijskih sredstava kako bi se za svako računalo osigurala licenca za noviji operativni sustav.

Najbolji primjer za to nam je susjedna Mađarska. Budapest Business Journal objavio je izvještaj u kome se navodi podatak kako 90% zdravstvenih institucija te zemlje do daljnjeg ostaje na Windowsima XP zbog čega bi se podaci o pacijentima mogli naći na udaru raznih virusa i osoba sklonih nezakonitim radnjama. Prema izvješću takvih računala je nešto više od 27 tisuća i većina nije dovoljno hardverski snažna da bi se izvršila nadogradnja na noviji operativni sustav.

Mađarski odjel Microsofta je već pokušao više puta pronaći najbezbolniji način da se situacija riješi. Jedna od mogućnosti je nabava posve novih računala s kojima bi došao u paketu i novi operativni sustav ili platiti produženu podršku za već postojeći Windows XP, međutim u oba slučaja su potrebna znatna financijska sredstva koje mađarsko zdravstvo trenutno nema.

Izvor: Bug Online

Share This Post: